пʼятницю, 28 липня 2023 р.

ISW: окупанти пробують блокувати українські порти без залучення свого флоту

Позиціонування російських ВМС у Чорному морі, найімовірніше, спрямоване на встановлення фактичної блокади українських портів без залучення чорноморського флоту до забезпечення морської блокади.


Про це сказано у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

28 липня прес-секретар Південного оперативного командування України капітан першого рангу Наталя Гуменюк повідомила, що українська влада перехопила радіопередачі російських військових, які попереджають цивільні судна в Чорному морі про неприпустимість заходу в українські порти.

Один з російських військових блогерів поширив аудіозапис, на якому нібито російський військовий корабель повідомляє цивільне судно в Чорному морі, що російські сили розглядатимуть це судно, яке “бере участь у конфлікті в Україні, як військовий вантажний корабель”, якщо воно попрямує в український порт.

Російські джерела також стверджують, що російська влада оголосила про заборону нічного плавання для всіх маломірних суден у районі Керченської протоки у зв'язку з побоюваннями щодо українських безпілотників.

27 липня чорноморський флот провів навчання, під час яких бойові кораблі ВМФ виконали пуск ракети по кораблю-мішені в чорному морі.

Міністерство закордонних справ (МЗС) рф нещодавно спробувало пом'якшити заяву Міністерства “оборони” рф від 19 липня про те, що цивільні судна в Чорному морі розглядатимуться як законні військові цілі, заявивши, що ця заява означає, що російські війська оглядатимуть судна.

Саме Міністерство “оборони” рф не уточнило, які дії будуть дозволені російським військовим, і навіть інтерпретація МЗС рф вимагала б від російських сил висадки на борт і можливого захоплення іноземних цивільних суден.

Аналітики припускають, що позиція російських ВМС у Чорному морі, найімовірніше, навмисно двозначна, щоб викликати в широкої громадськості побоювання з приводу можливого затримання російськими військово-морськими силами або нанесення прямих ударів по цивільних суднах.

Ймовірно, кремль прагне того, щоб ця позиція мала охолоджувальний вплив на морську активність, щоб російським військово-морським силам не довелося здійснювати фактичну блокаду українських портів, вважають в ISW.

Згідно з міжнародним правом, військово-морська блокада є обов'язковою для нейтральних суб'єктів тільки в тому разі, якщо сторона, що воює, оголошує про її існування, а росія поки що цього не зробила.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Російська провладна еліта може уникати відправлення на фронт, - британська розвідка

Створений депутатом Держдуми рф військовий підрозділ "Барс Каскад" дозволяє представникам російської еліти відслужитися перед крем...