четвер, 12 вересня 2024 р.

В ISW пояснили, навіщо росіяни атакували в Чорному морі судно із зерном

Російські війська завдали удару по цивільному вантажному судну, що прямувало через український зерновий коридор у західній частині Чорного моря 11 вересня, ймовірно, в рамках нових російських зусиль, спрямованих на підрив міжнародної довіри до безпеки коридору.

Про це говориться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Українські офіційні особи повідомили, що російські сили завдали удару крилатими ракетами по цивільному вантажному судну під прапором Сент-Кітс і Невіс, яке перевозило українську пшеницю до Єгипту, коли воно покидало українські територіальні води в Чорному морі в ніч на 11 вересня.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що, за попередніми даними, жертв немає, але зазначив, що поставки українського продовольства до країн Африки та Близького Сходу є критично важливими для світового ринку.

Румунська берегова охорона повідомила, що російська ракета влучила в судно, коли воно перебувало в морській економічній зоні Румунії.

Аналітики нагадують, що раніше російські війська активно атакували українські портові та зернові об'єкти на півдні України, а також здійснювали загрозливе військове розміщення в Чорному морі, намагаючись завдати шкоди українському експорту зерна та підірвати довіру до українського зернового коридору.

В ISW вважають: російські удари по цивільних суднах у зерновому коридорі майже напевно мають на меті підірвати довіру до здатності України забезпечити дотримання та захист коридору та негативно вплинути на зусилля України з економічного відновлення в умовах війни, що триває.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив 10 вересня, що Україна вже відправила 66 мільйонів тонн вантажів через торговий коридор у Чорному морі у 2024 році, і що це близько до рівня експорту до повномасштабного вторгнення.

Також, крім іншого, у звіті Інституту йдеться про те, що на Курщині при подальших контратаках російські війська зіткнуться з більшими труднощами.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

ISW: українська операція на Курщині значно підвищила частоту обміну полоненими

Український наступ в Курську область, як видається, спричинив короткостроковий ефект у вигляді збільшення стимулів для росії брати участь в ...