субота, 7 вересня 2024 р.

ISW: російське військове командування схвалює страти полонених

Російські війська все частіше страчують українських солдатів, які здаються в полон, уздовж усієї лінії фронту ймовірно частково тому, що російське командування, схоже, схвалює поширення таких воєнних злочинів.


Про це розповідається у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

6 вересня CNN повідомила, що отримала кадри, на яких видно, як російські війська страчують українських солдатів, що здалися в полон, поблизу Покровська Донецької області наприкінці серпня та в Запорізькій області в травні 2024 року.

Українська військова розвідка надала CNN розшифровку аудіоперехоплених записів страт у травні 2024 р., які свідчать, що російський командир віддав своїм підлеглим наказ вбивати українських солдатів, що здалися в полон.

Джерела української військової розвідки також надали CNN список з 15 випадків страти російськими військами українських солдатів, які здалися в полон, починаючи з листопада 2023 року, більшість з яких супроводжувалися відеозаписами з дронів або аудіоперехопленнями, а анонімний український чиновник повідомив CNN, що у 2024 році кількість таких страт збільшилася.

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив CNN, що Генеральна прокуратура розслідувала щонайменше 28 таких страт з початку повномасштабного вторгнення росії в лютому 2022 року. Костін заявив, що ці злочини скоїли різні російські підрозділи, які діють на різних ділянках фронту, що змушує Україну стверджувати, що така політика росії може бути прирівняна до злочинів проти людяності.

Джерело в Організації Об'єднаних Націй (ООН) повідомило CNN, що «шаблон» цих російських страт «свідчить про самовдоволення, якщо не про наказ не давати пощади», і що в сукупності вони можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Напад на солдатів, які перебувають у стані бою, особливо на тих, хто чітко висловив намір здатися, є порушенням статті 41 Женевської конвенції про захист жертв міжнародного збройного конфлікту.

ISW неодноразово повідомляв про попередні відеоматеріали та звіти про страти російських військовослужбовців українських військовополонених, а також спостерігав ширшу тенденцію численних зловживань з боку росії щодо українських військовополонених на різних ділянках фронту, які, як видається, були дозволені, якщо не прямо схвалені, окремими російськими командирами та підтримувалися російськими польовими командирами.

Крім іншого, також у звіті Інституту говориться, що передача Іраном своїх балістичних ракет росії є частиною поглиблення стратегічного партнерства між Іраном і росією.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

ISW: українська операція на Курщині значно підвищила частоту обміну полоненими

Український наступ в Курську область, як видається, спричинив короткостроковий ефект у вигляді збільшення стимулів для росії брати участь в ...