субота, 13 липня 2024 р.

ISW: Україна широкомасштабно контратакуватиме через пів року

За оцінками західних та американських офіційних осіб, українські війська продовжуватимуть оборонятися протягом наступних половини року й не зможуть провести широкомасштабну контрнаступальну операцію до 2025 року.


Про це розповідається у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Однак, хоча це не вказується в оперативній інформації Генштабу ЗСУ, українські війська вже намагаються перехопити тактичну ініціативу, проводячи обмежені контратаки на окремих ділянках фронту, і українські війська можуть бути здатні проводити обмежені контрнаступальні операції, навіть перебуваючи в основному в обороні, в залежності від надходження західної допомоги.

Газета The New York Times (NYT) повідомила 11 липня, що високопосадовець НАТО заявив, що Україні доведеться дочекатися більшої західної допомоги у сфері безпеки і розгорнути більше своїх сил на фронті, перш ніж проводити контрнаступальні операції, і що Україна, швидше за все, не зможе провести ці операції до наступного року. Високопосадовець оборонного відомства США заявив, що українські війська залишатимуться в обороні протягом наступних шести місяців (до січня 2025 року), і що російським військам навряд чи вдасться досягти значних успіхів за цей час.

ISW продовжує оцінювати, що російські війська наразі навряд чи зможуть досягти оперативно значущих успіхів в Україні, а сформульована “президентом” росії владіміром путіним теорія перемоги має на меті послідовне поступове повзуче просування російських військ, а не швидке оперативно значуще маневрування.

Наразі, як вказують аналітики, Україна вирішує свої кадрові проблеми та формує кілька нових бригад, які могла б виділити для підтримки участі в цій ініціативі, а надання західної безпекової допомоги, необхідної для оснащення цих бригад, визначить, коли та в якому масштабі Україна зможе брати участь в цій ініціативі.

Надходження західної допомоги на фронт дозволило українським військам стабілізувати критичні ділянки фронту, а починаючи з середини травня 2024 року українські війська провели тактично важливі та успішні локальні контратаки на півночі Харківської області та в напрямку Кремінної (на кордоні з Донецькою та Луганською областями).

В ISW вважають: українські сили, ймовірно, зможуть збільшити як масштаб, так і регулярність контратак протягом наступних місяців, оскільки на фронт прибуває подальша західна безпекова допомога, а Україна продовжує формувати резерви та нові бригади. Російські сили наразі намагаються підтримувати постійний наступальний тиск на Україну, щоб змусити українські сили спрямовувати людські та матеріальні ресурси на оборонні операції замість того, щоб акумулювати їх для контрнаступальних операцій. Російські війська намагаються досягти цього ефекту за допомогою послідовних наступальних операцій на сході і північному сході України, які розтягують українські сили, але, тим не менш, українські війська використовують свої можливості та використовують вразливі місця росії для проведення тактичних контратак.

Наразі українські війська провели кілька масштабних контрнаступальних операцій, які були успішними в оперативному плані протягом усього повномасштабного вторгнення, але такий підхід до звільнення території не є єдино можливим для українських сил. Вихід з нинішньої позиційної війни в Україні є складним завданням як для російських, так і для українських військ. Менш масштабні українські контрнаступальні операції відкривають можливості для досягнення оперативно важливих цілей без викликів, пов'язаних з проведенням більш масштабних контрнаступальних операцій.

Менш масштабні контрнаступальні операції, вважають в ISW, ймовірно, дозволять Україні швидше почати підривати здатність росії використовувати ініціативу на всьому театрі воєнних дій і швидше зменшити певний тиск на українські сили на всьому театрі воєнних дій. Західна безпекова допомога, яка забезпечить українські війська необхідним обладнанням і зброєю в тому обсязі, в ті терміни і на тій регулярності, які потрібні українським військам для проведення операцій зі звільнення значних територій окупованої України, залишається єдиним можливим шляхом для зменшення нинішньої прихильності путіна до знищення української державності та ідентичності, незважаючи ні на час, ні на вартість.

Однак ці українські операції не обов'язково мають бути індивідуальними, окремими широкомасштабними зусиллями, натомість вони можуть бути серією складних контрнаступальних операцій, що відбуватимуться наприкінці 2024 і впродовж 2025 року, вважають в Інституті вивчення війни.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

В британській розвідці проаналізували ситуацію на фронті в Україні

Основні зусилля окупанти продовжують зосереджувати на секторі Авдіївка-Покровськ; є певні ознаки спроби активізації російських наступальних ...