пʼятницю, 16 лютого 2024 р.

ISW: захоплення Авдіївки принесе кремлю лише інформаційну та політичну перемогу

Потенційне захоплення Авдіївки не матиме оперативного значення і, швидше за все, принесе кремлю лише негайну інформаційну та політичну перемогу.


Про це розповідається у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Російські війська проводять наступальні операції з метою захоплення Авдіївки з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в 2022 році, а Авдіївка була важливим українським опорним пунктом оборони з моменту російського вторгнення в 2014 році.

Російські війська розпочали локальну наступальну операцію із захоплення Авдіївки у жовтні 2023 року і лише нещодавно почали тактично просуватися через населений пункт після місяців дорогих піхотних штурмів та хвиль масових механізованих атак.

Авдіївка -- невелике поселення з довоєнним населенням близько 31 000 осіб, яке пропонує російським військам обмежені шляхи для подальшого просування. (Для порівняння, населення Бахмута до вторгнення становило 70 000 осіб).

Українські сили вже давно укріпили багато навколишніх населених пунктів, які російські війська також намагаються захопити, і наступні українські позиції на захід і північ від Авдіївки, ймовірно, укріплені так само.

Найближчі відносно великі населені пункти в цьому районі знаходяться щонайменше за 30 кілометрів на захід від Авдіївки, і російські війська не продемонстрували, що вони можуть здійснити швидке механізоване просування вперед, яке було б необхідним для досягнення цих населених пунктів у найближчій чи навіть середньостроковій перспективі.

Російські війська витратили значну кількість живої сили та матеріальних засобів на захоплення Авдіївки і, ймовірно, потребуватимуть тривалого періоду консолідації, відновлення та відпочинку перед тим, як спробувати здійснити подальші скоординовані наступальні дії в цьому районі.

В ISW вважають малоймовірним, що російські війська зможуть швидко просунутися з Авдіївки, якщо вони захоплять населений пункт, а потенційне захоплення Авдіївки, щонайбільше, створить умови для подальших обмежених тактичних перемог.

Потенційне захоплення Авдіївки дало б кремлю перемогу на полі бою, хай навіть тактичну, яку можна було б пропіарити на внутрішній аудиторії напередодні президентських виборів у росії у березні 2024 року. За повідомленнями, кремль дедалі більше прагне отримати будь-яку перемогу на полі бою напередодні президентських виборів і, як повідомляється, ставить перед собою цілі в Україні саме для створення інформаційного ефекту.

Російські ультранаціоналісти, особливо ті, що пов'язані з "днр", вже давно стверджують, що захоплення Авдіївки витіснить українські війська з-під удару по Донецьку й таким чином убезпечить обласний центр окупованої Донецької області.

Українські сили зможуть продовжувати завдавати ударів по російських цілях у ближніх тилових районах поблизу Донецька, як непрямим вогнем, так і засобами дальнього радіусу дії, незалежно від захоплення Авдіївки. Тим не менш, путін, швидше за все, спробує продати потенційне захоплення Авдіївки як значну перемогу, що закріпить контроль над окупованим Донецьком, російській ультранаціоналістичній спільноті та широкій російській громадськості, вважають аналітики.

Також в ISW розповіли, що російська наступальна операція із захоплення Авдіївки підкреслює нездатність росії провести успішне оперативне охоплення або оточення в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Російська провладна еліта може уникати відправлення на фронт, - британська розвідка

Створений депутатом Держдуми рф військовий підрозділ "Барс Каскад" дозволяє представникам російської еліти відслужитися перед крем...