вівторок, 26 грудня 2023 р.

ISW: росія має експансивні цілі за межами поля бою в Україні

Відомий російський блогер, пов'язаний з кремлем, заявив, що Фінляндія стає "другою Україною", проводячи риторичні паралелі між російськими наративами про Україну та Фінляндію, а також припускаючи, що росія зберігає майбутні ідеологічні та територіальні цілі, які значно перевищують війну в Україні.



Про це розповідається у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

26 грудня блогер заявив, що США мають доступ до 35 військових баз у Фінляндії, Швеції та Данії, включаючи фінську базу, розташовану за 137 км від російського кордону.

Нещодавно США підписали угоди про оборонну співпрацю з Фінляндією та Швецією, які надають американським військам доступ до 15 військових об'єктів у Фінляндії та 17 - у Швеції.

Крім того, блогер стверджував, що Фінляндія стає "другою Україною" через передбачувану популярність фінських неонацистських організацій і нібито зростання фінських націоналістичних рухів, таких як Карельський національний батальйон.

Аналітики звертають увагу, що посилання блогера на поняття неонацизму та націоналізму перегукується з деякими з основних ідеологічних обґрунтувань, які кремль використовував для підтримки свого вторгнення в Україну, про що вже повідомляв ISW.

Нещодавно росія вжила низку заходів, щоб протистояти Фінляндії у військовому плані, зокрема, шляхом відтворення Ленінградського військового округу (ЛВО), який матиме зону дій переважно вздовж російсько-фінського кордону.

ISW неодноразово висловлював думку, що росія переслідує максималістські цілі в Україні.

Аналітики вважають: дедалі агресивніша російська риторика й військова позиція щодо Фінляндії свідчить про те, що росія має експансивні цілі за межами поля бою в Україні, що особливо актуально у зв'язку з нещодавнім вступом Фінляндії до НАТО.

ISW не оцінює, чи має росія нині військовий потенціал або наміри загрожувати Фінляндії або будь-якому члену НАТО у військовому плані, але риторика, що створює умови для майбутніх загроз і напруженості у відносинах з країнами-членами НАТО, викликає занепокоєння щодо довгострокових цілей росії.

Крім іншого, в ISW дали оцінку щодо Мар'їнки: ймовірне захоплення росією Мар'їнки в Донецькій області являє собою обмежений тактичний виграш росії та не віщує жодного оперативно значущого просування вперед, якщо тільки російські війська не покращать свою здатність здійснювати швидке механізоване просування вперед, чого вони не демонструють, і не показують жодних ознак цього.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Російська провладна еліта може уникати відправлення на фронт, - британська розвідка

Створений депутатом Держдуми рф військовий підрозділ "Барс Каскад" дозволяє представникам російської еліти відслужитися перед крем...