вівторок, 19 грудня 2023 р.

ISW: путін використовує такі інтерпретації історії, за якими частину росії потрібно віддати іншим країнам

Заяви путіна на колегії мінвійни рясніють риторичними протиріччями й залежать від нетривких історичних алегорій, які розпадаються, коли їх розглядати в різних історичних контекстах.


Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують, що під час виступу 28 листопада на Всесвітньому російському народному соборі путін визначив поняття "русский мир" як "всі інші народи, які жили і живуть в [росії]", географічно визначене як те, що належало до Давньої Русі (Київської Русі), Московського царства, Російської імперії, Радянського Союзу та сучасної російської федерації, що дозволяє припустити, що путін широко включав частини східноєвропейських держав, таких як Польща й Румунія, в цю концепцію "русского мира".

Однак під час виступу на колегії 19 грудня путін, схоже, відійшов від цієї максималістської інтерпретації "русского мира", диференціювавши Польщу, Румунію та Угорщину як таких, що мають власні історичні претензії до Західної України.

В ISW зазначають: ці протиріччя підкреслюють той факт, що путін покладається на історичні наративи, які навмисно ігнорують сучасний контекст, якщо вони підходять для кремлівського наративу. Ці протиріччя також демонструють іншу відому характеристику російських інформаційних операцій, яка полягає в тому, що російські інформаційні операції часто не обов'язково внутрішньо узгоджуються одна з одною.

Виходячи з путінської інтерпретації східноєвропейської історії, сучасну карту Європи можна було б смішно перемалювати так, щоб Польща та Швеція контролювали країни Балтії, частини білорусі та росії, а російські кордони простягалися до Аляски та узбережжя Каліфорнії.

Можна також висунути абсурдний і безглуздий аргумент про те, що відроджене Королівство Польське та Литва має права на більшу частину Східної Європи та частини Західної росії. Вибіркові посилання путіна на зручні історичні "претензії" відображають легкість його наративу, підкреслюють в Інституті.

Також в ISW помітили, що путін все частіше став марити псевдоісторією.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Російська провладна еліта може уникати відправлення на фронт, - британська розвідка

Створений депутатом Держдуми рф військовий підрозділ "Барс Каскад" дозволяє представникам російської еліти відслужитися перед крем...