неділю, 3 грудня 2023 р.

ISW: росія може відновити компанію з дестабілізації в Молдові

Погроза міністра закордонних справ росії сергія лаврова від 30 листопада на адресу Молдови, можливо, підштовхнула деяких проросійських акторів до спроб посіяти політичну нестабільність і розкол у Молдові.


Про це розповідається у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

1 грудня проросійська глава регіону Гагаузія Євгенія Гуцул заявила, що молдовська державна енергетична компанія "Молдовагаз" заблокувала отримання Гагаузією газу від турецького постачальника, з яким проросійський регіональний уряд Гагаузії домовився поза межами державних контрактів.

Гуцул стверджувала, що "Молдовагаз" продає газ за вищою ціною за кубометр, ніж турецький партнер, і звинуватив Молдову в ігноруванні закликів Гагаузії забезпечити її жителів дешевим газом на майбутню зиму.

Президентка Молдови Майя Санду, зокрема, 13 листопада відхилила запит Гуцул на місце у своєму кабінеті, оскільки Гуцул є членом забороненої політичної партії "Шор", яку росія використовувала для просування проросійських інтересів та політичної нестабільності в Молдові, доки Конституційний суд Молдови не заборонив партію в червні 2023 року.

Голова партії "Шор" Ільхан Шор використовував партію для розпалювання протестів у вересні 2022 - червні 2023 року, спрямованих на повалення нинішнього молдовського уряду.

Голова "Молдовагаз" Вадим Чебан заявив, що "Молдовагаз" не має фізичної або юридичної можливості блокувати постачання газу на кордоні з Гагаузією, і що "Молдовагаз" не отримав необхідної документації для зміни постачальника природного газу в Гагаузії.

27 листопада Санду позбавила молдовського громадянства голову Партії регіонів Олександра Калініна через його широку підтримку російської війни в Україні, а 1 грудня Калінін оголосив про зусилля з вербування молдовських добровольців для участі в бойових діях на боці російських військових в Україні.

"росія провела ймовірну кампанію з дестабілізації Молдови на початку 2023 року, і росія може спробувати відновити ці зусилля, щоб відволікти увагу міжнародної спільноти від війни в Україні", - вважають в ISW.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Російська провладна еліта може уникати відправлення на фронт, - британська розвідка

Створений депутатом Держдуми рф військовий підрозділ "Барс Каскад" дозволяє представникам російської еліти відслужитися перед крем...